Kata Professional, Tapi Payment Lambat

Kalau anda terlibat dalam bidang perniagaan, salah satu yang menjadi perhatian klien ialah professional. Professional ini termasuk cara handle syarikat, cara handle klien dan cara handle vendor. Ini kira kata mudah, cara syarikat tersebut bekerja. So, camana nak kata professional, bila syarikat lambat bayar Vendor atau Sub-Con ???
Dalam bidang kerja sebagai seorang Blogger, ramai PR company mengaku mereka professional. Katanya mereka hebat kerana dapat projek yang berprofil tinggi. Ya, bukan senang nak dapatkan projek yang berprofil tinggi kerana ia satu usaha yang bukan mudah. Jadi, kalau syarikat tersebut dapat jobs atau projek yang besar, sepatutnya mereka boleh buat kerja secara professional dengan mudah. Kenapa? kerana kredibiliti mereka dimata klien juga perlu dijaga. Kalau tidak, next projek mungkin mereka terlepas dari genggaman.
Jadi untuk PR yang pernah kerja dengan Vendor seperti blogger, jangan la lambat bayar payment kepada blogger. Blogger dan keluar modal minyak kereta, parking dan usaha untuk siapkan kerja dalam masa yang ditetapkan. Kenapa nak aniaya blogger???
Banyak sangat dah kes seperti ini. Payment untuk blogger kalau boleh maksima sebulan selepas mereka buat tugasan penuh. Kalau tempoh masa 2 bulan boleh lagi dikira ada kesabaran. Tetapi, banyak kes, PR atau Wakil syarikat masih belum bayar kerja blogger yang sudah masuk bulan ke 6 dan lebih. Ini memang tidak patut. 
Jangan sampai ada blogger yang menulis pasal kelemahan dan keburukkan syarikat PR atau Wakil syarikat tersebut. Ini kerana kalau dah ramai yang tahu, kredibiliti dan nama baik syarikat PR, syarikat yang anda wakili akan menjadi busuk dan buruk di mata pembaca. Semestinya anda sendiri pun tak mahu orang ceritakan keburukkan anda di khalayak ramai bukan???
p/s : Kalau la MrJocko kena,,, for sure 3 entry MrJocko akan buat untuk bagi mereka sedar. Bukan nak burukkan mereka, tetapi untuk jaga periuk nasi blogger lain.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s