Informasi Ringkas GST Di Malaysia

Good and Service Tax sudah diluluskan di Malaysia dan akan bermula pada April 2015 tahun depan. Perlaksanaannya dikatanya akan memberi kesan ketara kepada rakyat dan ekonomi Malaysia. Sejauh mana kesan dan efektifnya cara ini, kita akan dapat lihat dalam masa beberapa tahun akan datang. Sehingga hari ini, ramai yang tidak setuju dan ramai juga yang mengalu-alukan perlaksanaan sistem percukaian baru GST ini.

Jom kita lihat, info ringkas tentang perlaksanaan cukai GST di Malaysia. Adakah benar perlaksanaan GST ini akan menyebabkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan di Malaysia?

 

Info ringkas GST

Info ringkas GST

Info ringkas GST

 

MrJocko sendiri pun masih lagi kurang arif tentang perlaksanaan GST ini kerana ia merangkumi pelbagai aspek termasuk aktiviti rakyat, ekonomi dan juga mungkin kesan jangka panjang masalah sosial. Mungkin???

Dari segi teori memang nampak rakyat akan dapat faedah secara menyeluruh. Itu yang kita sebagai rakyat mahu. Harga barangan dan servis yang murah dan berbaloi. Namun, seperti yang MrJocko kata tadi, kita tunggu dulu beberapa tahun selepas perlaksanaannya, baru kita dapat tengok kesannya.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s