Pengalaman Di Muzium Kereta Api Sawahlunto, Sumatera

Pengalaman Di Muzium Kereta Api Sawahlunto, Sumatera

Ia kali pertama saya di Sumatera dan saya mempunyai peluang saya untuk meneroka Padang, Dungun Sawahlunto. Antaranya 3 lokasi, Sawahlunto sangat baru kepada saya. Tidak pernah terfikir apa yang berlaku di Sawahlunto. Jangan sekali-kali dalam senarai perjalanan saya. 

Tetapi, apabila saya sampai di sini, di Sawahlunto, ia adalah satu destinasi pelancongan yang unik yang memberikan anda banyak pengalaman termasuk sejarah Belanda di Sumatera. Satu yang saya suka yang paling adalah Muzium Kereta Api Sawahlunto. 
Muzium Kereta Api Sawahlunto adalah sebelum ini sebuah stesen keretapi di Sawahlunto yang dipunyai oleh Bahagian Wilayah Sumatera Barat 2, dan merupakan salah satu stesen perhentian yang sedia ada di Sumatra Barat. Muzium ini terletak di kawasan kampung yang masih menghijau dan berbukit dan Lembah Segar mengelilingi pekan kecil Sawahlunto. 
Sejarah Muzium Kereta Api Sawahlunto
Pada 17 Disember, 2005, stesen kereta api Sawahlunto ditukar menjadi muzium, dan telah dirasmikan oleh Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla Muhammad. Oleh itu, Indonesia mempunyai 2 muzium kereta api, dengan yang pertama berada di Ambarawa, Kabupaten Semarang, Jawa Tengah. 
Muzium Kereta Api Sawahlunto Sumatera

Muzium Kereta Api Sawahlunto Sumatera

Muzium Kereta Api Sawahlunto Sumatera

Muzium Kereta Api Sawahlunto Sumatera

Muzium Kereta Api Sawahlunto Sumatera
Koleksi Muzium ini mempunyai koleksi berjumlah 106 unit yang terdiri daripada pengangkutan (5 unit), lokomotif stim (1 unit), jam (2 unit), alat-alat, atau isyarat komunikasi (34 unit), dokumentasi foto (34 keping), lokomotif kecil (9 unit), peti deposit keselamatan (3 peti), jack kereta api (5 unit), melabel tumbuhan (3 keping), penimbang (3 unit), seorang pengawal loceng (1 unit), dan bateri lokomotif (2 unit). 
Anda masih boleh merasakan bangunan asal Stesen Keretapi Sawahlunto dan bagi mereka yang suka sejarah, anda mesti melawat Sawahlunto untuk pengalaman sejarah anda sendiri.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s