Bila Tayar Kereta Pancit…

Sebenarnya sejak MrJocko memandu, jarang sekali motorsikal atau kereta yang di bawa mengalami masalah tayar pancit. Seingat MrJocko, motorsikal hanya 2 kali dan kereta dalam 4-5 kali sahaja. Alhamdulillah.

 

Semalam pun, tayar kereta MrJocko mula kempis sejak 2 hari lepas. Isi angin, pam spperti biasa ia kembali elok. Ingatkan angin kurang sebab kehilangan biasa. Rupanya bila nak pergi kerja awal pagi Isnin, lihat tayar depan sebelah kiri kembali kempis, tapi tidak terlalu pancit. Sah, tayar kereta ni bocor.

 

Tayar kereta pancit

Tayar kereta pancit

 

 

Dalam perjalanan ke workshop kereta, sempat hantar Hasya ke sekolah dan kemudian terus ke workshop di Jalan Kuching.

Bila di periksa, rupanya betul ada kebocoran tetapi terlalu kecil. Sebab itu angin dalam tayar kereta keluar sangat sedikit dan tidak ketara. Penyelesaiannya dengan menampal dikawasan yang bocor dan tak sampai 10 minit ia siap. Kos tampal tayar kereta pancit cuma RM5 sahaja.

Lepas ni, kena sentiasa beringat untuk periksa tayar supaya tidak terlepas pandang. Mana tau, kerosakkan kecil atau masalah kecil ini boleh mendatangkan bahaya yang lebih besar.

Bila tayar kereta pancit, jangan panik. Boleh tukar kepada tayar simpanan kalau jauh dari bengkel.

1 komen pada “Bila Tayar Kereta Pancit…”

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada…

    Terima kasih tuan tanah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s