Samsung Malaysia Dan YTL Sumbang Derma Kepada Hospis Malaysia

Tiga puluh (30) unit Samsung GALAXY Tab S dan Tiga puluh (30) unit YES Huddle Jalur Lebar telah didermakan kepada Hospis Malaysia dalam satu majlis penyerahan rasmi di pusat Hospis Malaysia di Cheras untuk menaik taraf sistem pengurusan pesakitnya. Sistem baru ini bertujuan untuk meningkatkan kualiti penjagaan pesakit dan memudahkan proses audit dan penyelidikan untuk organisasi. Majlis ini dihadiri oleh Lee Dong Yong, Presiden Samsung Malaysia Electronics (SME) Sdn. Bhd., Wing K. Lee, Ketua Pegawai Eksekutif, YTL Communications dan Dr Ednin Hamzah, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Perubatan Hospis Malaysia. 
Pada awal tahun ini, Hospis Malaysia membangunkan aplikasi perusahaan berasaskan web untuk menaik taraf sistem pengurusan pesakit yang dikenali sebagai “Sistem Pengurusan Malaysia Hospis”. Peningkatan dari rakaman data pesakit dan penilaian atas fail kertas untuk mempunyai program serentak yang boleh diakses serta-merta oleh setiap ahli pasukan klinikal adalah satu langkah untuk meningkatkan kualiti penyediaan penjagaan pesakit. Sistem berasaskan web yang baru dibangunkan diakses dengan Samsung GALAXY Tab S membolehkan dokumentasi yang lebih baik, lebih mudah pengesanan maklumat pesakit dan akhirnya meningkatkan kecekapan penjagaan pesakit. 

Samsung Malaysia Dan YTL Sumbang Derma Kepada Hospis Malaysia

Samsung Malaysia Dan YTL Sumbang Derma Kepada Hospis Malaysia
“Kami amat berbesar hati dengan kerjasama Hospis Malaysia, dapat menyokong dalam menyediakan alat-alat untuk memudahkan kemudahan, mobiliti dan kecekapan rutin kerja harian,” kata Lee Dong Yong, Presiden Samsung Malaysia Electronics (SME) Sdn. Bhd. “Mempunyai liputan 4G yang terbesar di Malaysia, kami adalah berkelayakan unik untuk menguasai generasi akan datang dalam penjagaan kesihatan digital di negara ini. 
Huddle Yes 4G yang mudah alih serta Samsung GALAXY Tab S adalah kombinasi terbaik supaya kakitangan Hospis Malaysia boleh mengakses Internet bergerak. Kami berharap melalui sumbangan kami, doktor perubatan dan jururawat di Hospis Malaysia boleh mengemas kini maklumat pesakit on-the-go untuk menambah baik penjagaan paliatif, “kata Wing K. Lee, Ketua Pegawai Eksekutif, YTL Communications 
“Sistem tanpa kertas juga membolehkan komunikasi segera antara ahli-ahli pasukan klinikal untuk memastikan perubahan yang cepat dengan rujukan, ubat-ubatan, laporan dan audit kes-kes pesakit. Sokongan yang diterima daripada Samsung Malaysia dan YTL Communications pasti akan meningkatkan pengurusan maklumat pesakit kami, “kata Tham Su Ming, Pengurus Besar Hospis Malaysia.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s