Stesen Bullet Train Shinkansen Shin Osaka, Jepun

Sampai sahaja di Kansai Airport, Osaka, kami dibawa terus menuju ke Shin Osaka Station, Stesen Keretapi Laju (Bullet Train) yang terkenal di Osaka. Di Shin Osaka Station ini, terletak Shinkansen yang menghubungkan dua bandar utama di Jepun iaitu Tokyo ke Osaka dan Osaka ke Fukuoka.

Shinkansen Tokyo ke Osaka sudah mencapai umur 50 tahun, dan merayakan Jubli Emas ini pada tahun ini. 

Stesen Bullet Train Shin Osaka, Jepun

Stesen Bullet Train Shinkansen Shin Osaka, Jepun

Dari Kansai Airport, Osaka, ia mengambil masa sekitar 45 minit perjalanan dari lapangan terbang itu sehingga ke Shin Osaka Shinkansen Station. Lokasi Shin Osaka Station terletak di kawasan tengah bandar Osaka dan berhampiran dengan Yodo-gawa River.

Di Shin Osaka Station ini memang padat dengan rakyat Jepun yang memang dah biasa menggunakan perkhidmatan Bullet Train Shinkansen. Ada antara mereka yang guna Shinkansen untuk ke Tokyo atau Fukuoka untuk urusan mesyuarat dan ia satu trip paling mudah dan selesa kerana sejauh 610km itu hanya memakan masa 2 jam 30 minit sahaja.


Tiket Japanese Bullet Train, Shinkansen dari Tokyo menuju Shin Osaka ialah sekitar JPY14,200 dan dari Shin Osaka ke Fukuoka sekitar JPY15,310. Kalau dari Tokyo, menuju terus ke Fukuoka, ia akan memakan masa selama 5 jam sahaja walaupun perjalanan sejauh lebih 1,200km.


Di Shin Osaka Station ini memang agak selesa kerana mereka menyediakan tempat duduk yang cukup, ruang kedai makan, mini market dan ruang informasi untuk pelancong dapatkan bantuan. Ada banyak benda yang boleh anda buat di Shin Osaka sementara menunggu bullet train anda sampai. Kekerapan Shinkansen ialah sekitar 15 minit bagi setiap perjalanan.

Stesen Bullet Train Shinkansen Shin Osaka, Jepun

Stesen Bullet Train Shinkansen Shin Osaka, Jepun

Peluang menaiki Shinkansen, Japanes Bullet Train dari Shin Osaka ke Hakata, Fukuoka memang satu pengalaman baru dan terbaik. Ini kali pertama MrJocko menaiki keretapi laju yang boleh mencecah kelajuan sekitar 270km/j hingga 300km/j ini. Ia memang terbaik… Terima kasih kepada penaja tiket Shinkansen dari Fukuoka City Government.

Tunggu ulasan lebih lanjut di Majalah LIBUR dan juga cerita lanjut di blog MrJocko.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s