Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour

Sempena dengan Asian Pacific Festival Fukuoka 2014, kami sempat berkunjung ke Masjid Fukuoka, sebuah masjid yang dibina dan biayai oleh UAE untuk pembangunan agama Islam di Jepun. 

Fukuoka Masjid ini adalah satu-satunya Masjid yang berada di negeri Fukuoka ini.


Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour

Informasi tentang Fukuoka Masjid
The Fukuoka Masjid Al Nour Islam Pusat Kebudayaan (Masjid Fukuoka) (ア ン ヌ ー ル イ ス ラ ム 文化 セ ン タ ー 福岡 マ ス ジ ド) adalah masjid yang pertama di pulau Kyushu, Fukuoka di Jepun. Ia dibina pada tahun 2009 dan dibuka secara rasmi pada 12 April 2009 Masjid Fukuoka bertujuan untuk berkhidmat kira-kira 1,000 umat Islam di Fukuoka Prefecture, dan juga untuk berkhidmat kepada rakyat di Jepun berminat dengan Islam. Ia menyusun doa harian, solat Jumaat, solat Hari Raya secara tetap. 

Kadang-kadang di Fukuoka Masjid, ada program majlis untuk Penerimaan Saudara Baru, Muallaf, perkahwinan orang Islam dan juga solat jenazah. 

Fukuoka Masjid dibuka untuk orang Islam dan bukan Islam. Bukan Islam boleh masuk masjid untuk melihat orang Islam solat, berbincang dengan orang lain pelbagai isu Islam dan budaya, dan mengumpul buku kecil pengenalan kepada Islam. Mereka juga dibenarkan untuk menghadiri sembahyang, jika mereka mahu. 

Pihak Fukuoka Masjid juga menawarkan pelajaran bahasa Arab untuk kanak-kanak, wanita dan lelaki, kelas memasak sekali setiap tiga bulan. Ia juga mengatur seminar dan sesi dialog sekali-sekala. 


Lawatan Ke Masjid Fukuoka : The Fukuoka Masjid Al Nour
Syeikh Ishaq (Muazzin), Dr Muhammed (Chairman) and Imam Nourdin (Imam)Kyushu University Persatuan Pelajar Islam (KUMSA) memulakan idea membina masjid pada tahun 1998, dan mula mengumpul derma. Pada tahun 2006, tanah yang dibeli, dan pelan pembinaan telah dimulakan. Selepas beberapa siri perbincangan dengan negara jiran, pembinaan telah dimulakan pada tahun 2008, dan ia mengambil masa hampir satu tahun untuk menyelesaikan. 

Tingkat Pertama adalah terutamanya yang ditetapkan untuk bilik solat lelaki. Tingkat Dua ruang solat wanita. Tingkat Tiga mempunyai bilik darjah dan dapur. Di tingkat bawah tanah, terdapat sebuah dewan serba guna, perpustakaan dan dapur.

Fukuoka Masjid ini terletak di Hakozaki, Higashi-ku di bandar Fukuoka, hanya berjalan kaki satu minit dari keluar barat Stesen JR Hakozaki.

Kalau dah sampai di Fukuoka, singgah la di Fukuoka Masjid. Di sekitar lokasi ini ada beberapa kedai 100% Halal dan anda boleh makan dengan penuh yakin.

Terima kasih kepada pihak Fukuoka City Goverment yang menaja perjalanan kami ke Fukuoka Masjid.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s