Formosan Aboriginal Culture Village : Teater Naruwan

The Formosan Aboriginal Culture Village adalah sebuah taman hiburan di Yuchi Township, Nantou County, Taiwan yang telah beroperasi sejak 1986. Ia adalah tersendiri untuk tema budaya orang asli yang dikenali sebagai Formosan (nama lama Taiwan).
Tanah di mana kampung Formosan Aboriginal Culture kini berdiri telah dibeli pada tahun 1982 oleh presiden semasa kampung Jung-i Chang. Taman ini dibuka empat tahun kemudian pada bulan Julai 1986 dengan hanya perkampungan budaya taman dan Eropah. Bahagian taman hiburan telah ditambah pada tahun 1992. 
The Formosan Aboriginal Culture Village adalah tempat di mana orang ramai boleh melihat gaya hidup tradisional masyarakat asli di Taiwan dan melihat banyak peninggalan tradisi orang asli. Kawasan ini ialah dibina kembali kampung asli Formosan yang meliputi seluas 62 hektar (1,550 ekar).
Kampung buatan ini merupakan taman tema orang asli yang terdiri daripada tiga kawasan utama : Kampung Taman Orang Asli, Isle Hiburan, dan Taman Eropah. Suasana luar memberikan pengunjung sekilas gambaran warisan orang asli dalam suasana yang tulen dengan yang menggambarkan gaya hidup kampung dan sembilan suku kaum utama Taiwan
Teater Naruwan: Satu persembahan teater dari suku kaum orang asli Taiwan yang indah menceritakan tentang kehidupan masyarakat orang asli Taiwan dan kisah pahlawan-pahlawan Naruwan yang berani. Orang-orang suku kaum di Taiwan menyanyi dan menari ghairah di Teater Naruwan.
Masa Pertunjukkan : 
Hari Biasa – 13:25 dan 14:55 
Hujung Minggu : 10:30, 13:25, 14:55

Pengalaman menyaksikan Teater Naruwan memang menarik kerana ia sesuatu pengalaman yang baru dan unik, menceritakan kehidupan masyarakat asli kaum peribumi Taiwan yang semakin lama semakin pupus tradisi. Persembahan selama 30 minit ini memang menarik kerana menampilkan ramai yang terlibat dengan persembahan tarian kebudayaan dan nyanyian.
Kalau anda ke Formosan Aboriginal Culture Village di Nantou, MrJocko sangat-sangat syorkan anda singgah di Formosan Aboriginal Culture Village ini. Ia sangat berbaloi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s