Keperluan Baru Bagi Rakyat Malaysia Melancong Ke Perancis (Januari 2015)

Ada berita terbaru dari Embassy Malaysia di Paris, Perancis yang mengeluarkan peraturan baru tentang keperluan yang perlu rakyat Malaysia lakukan sebelum melancong atau masuk ke negara Perancis. Nampak seperti peraturan ini agak ketat berbanding sebelumnya.

MrJocko tak pernah lagi berpeluang ke Perancis. Tetapi nampaknya, kalau selepas ini kami ingin ke Perancis jika ingin memasuki Perancis dan menginap di rumah saudara mara atau rakan-rakan di sana, ada peraturan baru yang WAJIB diikuti.


France_Pictures



Keperluan Baru Bagi Rakyat Malaysia Melancong Ke Perancis [Updated]

Rakyat Malaysia tidak diperlukan VISA untuk perjalanan ke Perancis tetapi ada keperluan baru bagi pelancong Malaysia yang ingin melancong dengan rakan-rakan mereka dan keluarga kurang daripada 3 bulan. Pengumuman penting untuk rakyat Malaysia ke Perancis untuk diposkan di Laman Web Rasmi Kedutaan Besar Malaysia, Paris.


PENGUMUMAN PENTING UNTUK RAKYAT MALAYSIA PERJALANAN KE FRANCE

RAKYAT MALAYSIA PERJALANAN KE FRANCE MELAWAT DAN KEKAL DENGAN KELUARGA DAN KAWAN UNTUK KURANG DARIPADA TIGA BULAN

Rakyat Malaysia dalam perjalanan ke Perancis untuk tujuan pelancongan dan perniagaan tidak memerlukan visa untuk penginapan yang kurang daripada tiga bulan. Walau bagaimanapun, untuk lawatan dan tinggal bersama saudara-mara atau rakan-rakan di Perancis, pelancong dikehendaki membentangkan Imigresen Perancis di pintu masuk dokumen-dokumen berikut:


i) ‘Lettre de hébergement’ (surat Residen) dari keluarga atau saudara yang dikeluarkan oleh ‘Mairie’ (Pejabat Datuk Bandar).
ii) Bukti wang yang mencukupi (kad kredit / tunai). Tunai sebanyak 30 Euro sehari untuk tempoh penginapan di Perancis.
iii) Insurans Perjalanan
iv) alamat penuh, nombor telefon dan salinan Kad Pengenalan yang keluarga atau saudara di Perancis


Kanak-kanak di bawah umur 18 tahun (bawah umur) yang tidak diiringi perjalanan ke Perancis mesti mengemukakan dokumen di atas bersama-sama dengan surat daripada ibu bapa / penjaga yang menyatakan maklumat dan alamat dan nombor telefon keluarga / saudara yang akan menerima kanak itu.


RAKYAT MALAYSIA PERJALANAN KE FRANCE UNTUK PELANCONGAN DAN PERNIAGAAN TUJUAN UNTUK KURANG DARIPADA TIGA BULAN


Sementara rakyat Malaysia tidak memerlukan visa untuk tujuan pelancongan dan perniagaan yang kurang daripada tiga bulan, ia adalah amat digalakkan walaupun, untuk membawa bersama-sama dokumen-dokumen berikut:

i) Pengesahan tempahan hotel
ii) Insurans Perjalanan
iii) Bukti tunai yang mencukupi untuk penginapan mereka di Perancis

Terima kasih.

KEDUTAAN MALAYSIA
PARIS
2015/05/01

Sumber Rujukan dan Translate dari Laman Web Rasmi Kedutaan Besar Malaysia, Paris


4 komen pada “Keperluan Baru Bagi Rakyat Malaysia Melancong Ke Perancis (Januari 2015)”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s