Pentingnya Perkembangan Kognitif Untuk Kanak-Kanak

Anak-anak merupakan amanah yang diberikan oleh Tuhan untuk ibubapa. Rezeki anak ini merupakan satu amanah yang terbaik untuk mereka yang bergelar ibubapa. Sudah pasti, semua ibubapa ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka.
MrJocko sendiri percaya bahawa, salah satu perkaran utama untuk kanak-kanak ialah susunan perkembangan Kognitif atau Perkembangan Mental yang sihat adalah satu faktor utama untuk semua kanak-kanak. Sebab itu MrJocko sendiri sudah lama menggunakan Dutch Lady untuk anak-anak MrJocko.
Mungkin ramai yang tidak tahu, perkembangan kognitif ini adalah satu bahagian yang penting dalam tumbesaran awal kanak-kanak.
Apa Itu Perkembangan Kognitif?
Istilah “Cognitive” berasal dari kata cognition artinya adalah pengertian atau cara untuk mengerti. Kognitif adalah proses yang terjadi secara internal di dalam pusat susunan saraf pada waktu manusia sedang berfikir. Menurut para ahli jiwa aliran kognitifis, tingkah laku seseorang/anak itu senantiasa didasarkan pada kognisi, yaitu tindakan mengenal atau memikirkan situasi dimana tingkah laku itu terjadi.
Teori perkembangan kognitif piaget adalah salah satu teori yang menjelaskan bagaimana anak beradaptasi dengan dan mengiterprestasikan objek dan kejadian-kejadian di sekitarnya. Bagaimana anak mempelajari ciri – ciri dan fungsi dari objek – objek, seperti mainan, perabot dan makanan, serta objek-objek sosial seperti diri, orang tua, teman. Bagaimana cara anak belajar mengelompokkan objek-objek untuk mengetahui persamaan-persamaan dan perbedaan-perbedaannya, untuk memahami penyebab terjadinya perubahan dalam objek-objek atau peristiwa-peristiwa, dan untuk membentuk perkiraan tentang objek dan peristiwa tersebut.
Perkembangan Kognitif ini yang akan merangsang perkembangan mental anak-anak untuk membesar dengan bijak.
Tahukah anda bahawa pemakanan memainkan peranan penting untuk tumbesaran dan kemajuan anak anda secara berterusan sepanjang zaman kanak-kanak?
Untuk memudahkan anda, jom lihat tahap nutrisi berbeza untuk perkembangan Kognitif anak-anak anda :
Anak-anak memerlukan Inositol, Taurine dan Vitamin A untuk perkembangan penglihatan. Nutrisi Zink untuk tambah sistem imuniti badan. Choline, Tyrosine dan Vitamin D untuk kreativiti serta Magnesium untuk memori dan pembelajaran.
Adakah anda ingin mengetahui maklumat yang lebih lanjut dari pakar-pakar sekalian? Sertailah bengkel ini sekarang kerana hanya ada beberapa tempat yang TERHAD sahaja! Anda dan anak-anak anda juga berpeluang untuk bertemu dengan Mia Sara di bengkel!
Tahap Kebijaksanaan Si Manja : Kebaikan Nutrisi untuk Perkembangan Bijak Si Manja
Tarikh : 24 Januari 2015, Sabtu
Masa : 10.30am (Pendaftaran bermula dari 9.30am)
Tempat : Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South
Yuran pendaftaran adalah sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan. Setiap keluarga yang menyertai akan menerima SATU kit Bengkel Tahap Kebijaksanaan Dutch Lady yang bernilai RM50! Untuk pendaftaran,
Maklumat lanjut, boleh hubungi talian bebas tol • 1800-22-123 atau E-mel mail@bridgespr.com.my
Bayaran boleh dibuat ke akaun bank penganjur bengkel melalui tunai atau perbankan melalui :
• Bank: Maybank
• Nama: Bridges PR & Events Sdn Bhd • Nombor Akaun: 5144-4012-1112

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s