Penguin Parade : Pengalaman Menyaksikan Sendiri Di Phillip Island

Penguin Parade di Phillip Island memang terbaik untuk lokasi kemuncak lawatan MrJocko ke sana. Pulau Phillip di Victoria ini memang lokasi yang menyediakan pelbagai tarikan utama untuk pelancong dalam dan luar Australia. Bayangkan anda mengalami sendiri salah satu tarikan yang paling popular di Australia di Perarakan Penguin (Penguin Parade). Setiap malam pada waktu matahari terbenam anda pasti akan kagum dengan Little Penguins yang akan mendarat di persisir pantai sekembali selepas memancing seharian.
Anda boleh melihat penguin terkecil di dunia di dalam habitat semula jadi dibeberapa tempat lokasi Penguin Parade di tempat yang disediakan, samada melihat berdiri di laluan pejalan kaki atau ruang khas yang disediakan.
MrJocko dibawa untuk ke Penguin Parade Philip Island untuk menyaksikan sendiri perarakkan Penguin kecil ini bermula seawal jam 7.00 petang waktu Melbourne. Sesuatu yang unik dan tiada di tempat lain selain di Phillip Island.

Matt Jackson, CEO Phillip Island Penguin Parade

Penguin Parade
Kawasan tontonan utama Penguin di Pantai Summerland yang mempunyai ruang duduk bertingkat serta menyediakan tontonan 180 darjah untuk menyaksikan sendiri perarakkan Penguin dari pantai ke darat. Di sini, anda boleh menonton mereka tiba dan berjalan terkedek-kedek di pantai untuk ‘blowhole’ lubang sarang pasir mereka. Pengunjung juga boleh menikmati pemandangan melihat Little Penguins ini di sekitar lubang sarang mereka dari laluan pejalan.
Platform VIP Penguins Plus
Platform VIP Penguins Plus ini menyediakan peluang kepada pengunjung VIP dengan pengalaman menonton penguin yang lebih dekat dan eksklusif. Terhad kepada 150 orang sahaja, platform tontonan memberikan paparan yang lebih dekat dari lokasi biasa. Harga tiket masuk ke sini mahal sedikit dari harga biasa. Pakej ini termasuk complimentary satu minuman percuma.
Selain itu, di Penguin Parade ini juga anda boleh untuk memilih pakej Penguin Sky Box, 
iaitu menikmati Penguin Parade dengan selesa dari menara tinggi. Ia hanya membenarkan terhad kepada lima orang setiap petang untuk kedudukan menonton yang lebih eksklusif. Pelawat boleh berinteraksi dengan renjer dan membantu dalam kiraan penguin, peranan penting dalam penyelidikan yang berterusan penguin Pulau Phillip.
Di sini juga mereka menyediakan pakej Ultimate Penguin Tour dan juga pakej Penguin Eco Tour Explorer. Untuk info, Penguin Parade Phillip Island, mereka adalah Pemenang Anugerah Banksia Emas untuk Kecemerlangan Alam Sekitar, Pelancongan Dewan Kemasyhuran dan organisasi Ekopelancongan Bertauliah.
Malangnya, walaupun MrJocko datang bersama team Media Malaysia, tetapi kami tidak dibenarkan untuk mengambil gambar. Ini adalah kerana mereka ingin menjaga kualiti dan keadaan Penguin supaya tidak takut dengan manusia. Sebab itu Fotografi dan Penggambaran Video Penguin Parade tidak dibenarkan.

Di Penguin Parade Phillip Island ini juga anda boleh menikmati pameran interaktif dan pendidikan di pusat pelawat dan pemandangan pantai yang menakjubkan dari Parade Penguin. Pengalaman ini pasti menjadi acara kemuncak lawatan anda. Ketika matahari pudar di langit, Little Penguins Waddle sehingga pantai untuk keselamatan rumah mereka di bukit-bukit pasir. 
Saksikan perarakan ajaib burung Penguin ini kerana ia adalah pengalaman yang tidak akan anda pernah dilupakan. Lokasinya tidak jauh dari Nobbies Centre.

2 komen pada “Penguin Parade : Pengalaman Menyaksikan Sendiri Di Phillip Island”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s