Le Tour de Langkawi 2015 : Perlumbaan Basikal Paling PANAS 2015

Le Tour de Langkawi adalah perlumbaan basikal berperingkat yang bertaraf antarabangsa diadakan di Malaysia. Ia dinamakan sempena dengan kepulauan Langkawi, di mana edisi pertama Le Tour de Langkawi bermula dan selesai. Perlumbaan ini telah diadakan setiap tahun sejak tahun 1996, terutamanya dalam bulan Februari. 
Le Tour de Langkawi biasanya terdiri daripada 10 peringkat dan berlangsung selama 10 hari. Walaupun laluan tersebut berubah setiap tahun, pendakian Genting Highlands, yang paling sukar dalam lawatan itu, sentiasa dimasukkan. Namun untuk Le Tour de Langkawi 2015, laluan mendaki Genting Highland terpaksa dibatalkan atas sebab keselamatan kerana ia dalam proses pembinaan bangunan baru.
Le Tour de Langkawi adalah dibenarkan oleh Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) sebagai perlumbaan jalan 2.HC dalam kalendar UCI Asia Tour.
Semua peringkat yang ditetapkan perlu diselesaikan oleh setiap peserta Le Tour de Langkawi. Ia menjadi impian ramai pelumba basikal untuk menjadi juara atau sekurang-kurangnya berada di kelompok terbaik di kejohanan basikal Le Tour de Langkawi ini.
Sekiranya anda berada di laluan pertandingan Le Tour de Langkawi 2015 ini, apa kata tunjukkan sokongan anda kepada mereka. 

le_tour_de_langkawi_2015

le_tour_de_langkawi_2015

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s